Premiehuurwoning

Samen maak je 't verschil. Premiehuur

Home > Nieuws >

Blijf op de hoogte van nieuw aanbod. Ontvang onze premiehuurwoningen per mail.

 

'Samenwonen met een andere gescheiden ouder omdat je geen betaalbaar huis kan vinden, dat is te doen'

 

Bron: Trouw 02-12-2017

Gescheiden ouders komen moeilijk aan een huis. Maximaal een jaar een betaalbaar huis delen, een idee van dominee Rob Visser, vindt navolging. Arjan Anderiesen en Sandra Calzada: 'We mogen elkaar, maar willen ook privacy.'

Tot zes maanden geleden kenden ze elkaar niet. Nu delen Arjan Anderiesen en Sandra Calzada samen een ruime woning in Amsterdam. Hun kinderen zijn er vaak ook, en binnenkort komt er een nieuwe bewoonster bij met kind.

 

"Gek eigenlijk he, dat je hier dan zo samen zit", zegt Anderiesen (58) in de eenvoudig maar gezellig ingerichte woonkamer, met een kerstboom in de hoek. "We mogen elkaar, maar we willen ook privacy", zegt Calzada. Ze koken in dezelfde keuken. Maar ze eten niet samen, het ene gezin eet boven en het andere aan de eettafel. Zo zijn ze even samen met hun eigen kinderen, beiden hebben ze er twee.

 

De 58-jarige Amsterdammer Anderiesen en de van oorsprong Colombiaanse Calzada (41) konden beiden na hun scheiding geen betaalbare woonruimte vinden. Via via hoorden ze van het Parents House: een onderkomen van maximaal een jaar voor mensen die na hun scheiding geen betaalbaar huis kunnen vinden dicht bij hun kinderen. Ze delen de keuken en de woonkamer, en hebben ieder twee eigen kamers. De huur is zo'n 550 euro, dat is te doen met hun uitkering.

 

Veel behoefte

Er zijn nu acht van dit soort huizen, in Amsterdam en daarbuiten, meldt initiatiefnemer dominee Rob Visser. Hij begon in 2013 in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg met een Parents House. De behoefte eraan is ook buiten de hoofdstad enorm, merkt hij. Hij is in Rotterdam geweest, in Brielle, in Stadskanaal, net heeft hij nog een mail uit Deventer gekregen.

 

Allemaal willen ze weten hoe dat moet, zo'n Parents House opzetten. Hoe kom je aan een woning? Hoe regel je juridisch dat mensen er na een jaar weer uitgaan? Hoe leg je de Belastingdienst uit dat mensen wel samen in een huis wonen maar geen huishouden delen? Om de kennis en ervaring te delen is gisteren de Stichting Parent House opgericht. "De 's' van parents is eraf, want er zit altijd maar één ouder in het huis", verklaart Visser de naam van de stichting. Hij is vicevoorzitter, het wordt een van zijn activiteiten nu hij 10 december met emeritaat gaat.

 

De opvanghuizen zijn opgezet met steun van de PKN, de Protestantse Kerk in Nederland. Dominee Visser kreeg de gelegenheid dat in werktijd te doen. Voor de inrichting kreeg hij 10.000 euro. De landelijke stichting staat los van de PKN. "Maar het is diaconaal", zegt Visser. "De kerk maakt God zichtbaar in liefde, zorg voor mensen, in oplossingen."

 

Meer privacy

 

Sandra Calzada wist niet eens dat ze haar tijdelijke onderkomen te danken heeft aan de PKN, Anderiesen heeft geen binding met een kerk. Geen enkel probleem, zegt Visser. Sterker: "Ik zak nog liever door de grond dan dat de huizen alleen voor PKN'ers zouden zijn. Ik geloof onvoorwaardelijk in een God die van alle mensen houdt."

 

De twee gescheiden ouders hebben er grote waardering voor. "Veel humaner dan dit kom je het niet tegen", zegt Anderiesen, die het onbegrijpelijk vindt dat betaalbare woonruimte zo moeilijk is te krijgen. "Ik voel me gezegend", zegt Calzada. De twee hebben nog geen idee hoe ze aan een nieuw huis moeten komen. Ze redden het wel, maar ze kijken wel uit naar een eigen plek. Het gebrek aan privacy, dat vinden ze het lastigst. Liever hadden ze daarom aparte units gehad, in plaats van één huis dat ze moeten delen.

 

Zou dat kunnen? "Natuurlijk, graag, maar kom daar maar eens om in Amsterdam!", reageert dominee Visser. "De huizen zijn prachtig, maar ik geef toe dat het nog mooier kan."

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onze reactie

Fantastisch dat er steeds meer initiatieven bijkomen om dit probleem op te lossen. Wij zijn echter voorstander om de groep huurduo's zo breed mogelijk te houden, om zo te voorkomen dat er voor iedere doelgroep specifiek een bepaald soort woning beschikbaar moet komen. Waarom zou een gescheiden ouder niet samen met een student onder 1 dak kunnen wonen? Gewoon uitproberen! Succes vooraf krijg je nergens!

 

 

 

****************************************************************************************

 

 

 

'Rijke ouders handig met huurtoeslag'

 

Bron: Telegraaf 05-10-2017

Rijke ouders zouden honderden euro’s aan huurtoeslag voor hun kind opstrijken met een handige truc.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om een legale constructie, maar Tweede Kamerleden vinden deze asociaal, zo lieten ze de zender weten. Volgens hen moet er een einde komen aan dit foefje om huurtoeslag binnen te harken.

 

Woning kopen

Ouders komen aan de huurtoeslag door een woning te kopen en die vervolgens te verhuren aan hun kind. Dat doen ze voor een bedrag waarvoor huurtoeslag aangevraagd kan worden, in 2017 is de grens €710,68. RTL geeft het voorbeeld van ouders die een appartement kopen voor hun zoon of dochter die nog geen 23 jaar is. Als zoon- of dochterlief €400 per maand betaalt, heeft die recht op €191 huurtoeslag.

Voor iemand die ouder is dan 23 jaar mag de huur maximaal €710,68 bedragen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, dan krijgt een kind €354.

 

Tips

RTL weet niet hoeveel mensen precies gebruik maken van de truc en meldt ook niet wie uiteindelijk profiteert van de huurtoeslag, het kind omdat het minder huur hoeft te betalen, of de ouders omdat het kind de toeslag doorstort of omdat het een lagere bijdrage krijgt van de ouders.

Wel verwijst de zender naar ‘allerlei instanties’, notarissen en de Consumentenbond die tips geven hoe je het recht op huurtoeslag kunt uitmelken. De Consumentenbond tipt dat bij kinderen die recht hebben op huurtoeslag, het slim is om eerst de huurprijs te berekenen waarbij het kind de maximale huurtoeslag ontvangt. Ook adviseert de bond om kinderen via een belastingvrije schenking de huur terug te geven.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei tegen RTL dat hij vindt dat de Consumentenbond dit advies niet zou moeten geven. „Dit is misbruik van sociale regelingen. Huurtoeslag is bedoeld om je huis te financieren en niet om via een constructie, via schenkingen, de schatkist te plunderen. Daar moet echt een einde aan komen." CDA, Groenlinks, SP en de Partij voor de Dieren zijn het daarmee eens.

 

Consumentenbond

De Consumentenbond vindt dat er niets mis is met het advies en benadrukt dat de constructie legaal is. „Kinderen hebben een laag inkomen en daarom recht op huurtoeslag”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. „Als zij op de huurmarkt terecht zouden komen, zouden ze in de vrije sector een hoge huur moeten betalen. Of ze huren een sociale huurwoning van een woningcorporatie die de huurprijs heeft aangepast op lage inkomens. Ouders die een woning voor hun kind kopen, maken gebruik van dezelfde rechten als een woningcorporatie door de huurprijs aan te passen. Daar is niets mis mee. Dat ouders huur vragen is niet meer dan logisch, ze mogen een vergoeding vragen voor hun investering.”

De bond zegt met het advies te wijzen op mogelijkheden die de wet en de belasting biedt. „Wij kunnen ons voorstellen dat mensen dat onwenselijk vinden, maar die discussie moet door de politiek gevoerd worden”, aldus de woordvoerder.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onze reactie

Wij begrijpen niets van de reacties van deze kamerleden. Kinderen van 'rijke' ouders krijgen - net als die van 'arme' ouders - naar hoogte van hun 'eigen' inkomen subsidie, ongeacht waar ze in een sociale huurwoning wonen en ongeacht van wie ze die huren.

Hoe zou de reactie van die kamerleden zijn geweest wanneer deze rijke ouders diezelfde sociale huurwoning aan een bijstandmoeder zouden verhuren? Grote kans dat deze kamerleden het prima zouden vinden wanneer deze huurster 100% huurtoeslag zou krijgen. En wanneer de student uit het artikel eenzelfde sociale huurwoning zou huren bij een andere verhuurder en dus gewoon huurtoeslag zou aanvragen, dan vindt iedereen dat die student daar inderdaad recht op heeft. Wij vinden dit een duidelijk gevalletje van 'boter op je hoofd'.

 

> Advies voor ouders in soortgelijke situatie: "maak gebruik van Premiehuur"

> Lees alle reacties op dit artikel

 

 

****************************************************************************************

 

 

 

 

Consumentenbond huurtoeslag

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat zelfs de Consumentenbond en notarissen tips geven hoe je het recht op huurtoeslag naar jouw hand kan zetten. Lees meer...

Een premiehuurwoning is een zelfstandige huurwoning - met een huurprijs onder de liberalisatiegrens - waarvoor door de Rijksoverheid een subsidie wordt verleend.

Lees meer...

Premiehuurcontract
Premiehuurwoning

Samen maak je 't verschil. Premiehuur

© 2008 - 2018 Premiehuurwoning.nl is powered by Gies B.V.